Bekijk hier het proces

1

Planten

Bij de aankoop van nieuwe pioenrozen worden de stekken allereerst gedeeld. Afhankelijk van het weer worden deze in oktober t/m maart geplant. Ze worden met de ogen naar boven in de grond gelegd. Het is van belang dat de grond daarna onkruidvrij gehouden wordt om roofbouw en overwoekering te voorkomen.

2

Pluizen

Bij sommige pioenen is het noodzakelijk om de bijknoppen te verwijderen, dit noemen we pluizen. Door dit in een zo vroeg mogelijk stadium te doen gaat al de energie naar de hoofdknop en zal deze zich sneller ontwikkelen.

3

Snijden

Eind april, begin mei als de temperatuur omhoog gaat, gaan de pioenrozen hun eindspurt maken en worden de knoppen steeds groter. Zodra de pioenen snijrijp zijn worden ze geoogst.

4

Bossen

De geoogste pioenen worden vanuit het land naar de verwerkingsschuur gebracht. Hier worden ze door de bosploeg op knopgrote en gelijke rijpheid geselecteerd en verwerkt tot bossen van 5. De veilingkarren worden gevuld met 27 emmers, van 6 tot 8 bossen. De karren worden daarna in de koelcel gereden en staan dan klaar voor transport.